Landis+Gyr förvärvar mätaravläsningsföretag i Finland och stärker verksamheten ytterligare för Managed Services inom EMEA

Förvärvet innebär att Landis+Gyr från och med september 2021, tar över mätaravläsningstjänster för 950 000 kunder från Telia Finland. Överlåtelsen visar Landis+Gyrs strategiska fokus på att ytterligare förstärka sin inriktning på tjänstemarknaden och Managed Services inom EMEA.

Cham, Schweiz – 12 juli 2021 – Landis+Gyr förvärvar Telias AMR-verksamhet ("Automated Meter Reading") i Finland i enlighet med Landis+Gyrs strategi för att ytterligare utöka sin serviceverksamhet inom EMEA-regionen. Tjänstens omfattning som för närvarande levereras av Telia till 23 el-, gas- och vattenbolag förblir oförändrad. Verksamheten, inklusive mätaravläsning av mer än 950 000 smarta mätare i bostäder, datainsamlingstjänster och överföring av mätdata, kommer att överföras till Landis+Gyr tillsammans med ett särskilt team bestående av AMI-servicepersonal, som kommer att stärka Landis+Gyrs serviceorganisation. Följaktligen kommer alla relaterade Managed Services-kunder i Finland som tidigare betjänats av Telias AMR-verksamhet att få en fortsatt professionell service av samma höga kvalitet, från samma team av experter som de har arbetat med i flera år. De kommer dessutom att dra nytta av Landis+Gyrs robusta serviceplattform och flexibla kapacitet för integration av framtida förändringar i infrastrukturen samt stränga krav på datasäkerhet för alla tjänster som levereras.

"Med detta förvärv stärker vi vår närvaro inom Managed Services inom EMEA och ökar Landis+Gyrs  kundantal i Europa med ett Managed Service-avtal till cirka 2,5 miljoner. Samtidigt som energiprocesser och system blir allt mer komplicerade, svarar vi på den växande efterfrågan från el-, gas- och vattenbolag, som behöver en robust partner som hjälper dem att hantera verksamheten på ett effektivt sätt. Våra kunder kan lita på Landis+Gyrs 20-åriga erfarenhet av Managed Services, vår robusta serviceplattform och mycket skickliga experter," säger Susanne Seitz, Executive Vice President EMEA på Landis + Gyr.

Med AMI-verksamhet över hela Norden och en stark närvaro inom smarta nätverkstjänster i Nordamerika, hanterar Landis+Gyr för närvarande mer än 15 miljoner kunder enligt serviceavtal över hela världen. I Norden levererar företaget 42 miljoner mätaravläsningar varje dag som en tjänst till drygt 40 el-, gas- och vattenbolag. Förvärvet medför att den siffran kommer att växa till drygt 60 el-, gas- och vattenbolag.

Kontaktperson för media

Eva Borowski
SVP Investor Relations & Corporate Communications
Phone +41 41 935 6396
Eva.Borowski@landisgyr.com

Melissa van Anraad
Head of PR
Phone +41 41 935 63 98
Melissa.vanAnraad@landisgyr.com

Kontaktperson för investerare 

Christian Waelti
Head of Investor Relations
Phone +41 41 935 6331
Christian.Waelti@landisgyr.com

Om Landis+Gyr

Landis + Gyr är en ledande global leverantör av integrerade lösningar för energihantering för el-, gas- och vattenbolag. Vi erbjuder en av de mest omfattande portföljerna och levererar innovativa och flexibla lösningar för att hjälpa organisationer att hantera komplicerade utmaningar inom Smart Metering, Grid Edge Intelligence och Smart Infrastructure. Landis+Gyr hade en försäljning på 1,4 miljarder USD under budgetåret 2020, och har fler än 5 000 anställda i över 30 länder på fem kontinenter. Alla har ett och samma mål – att hjälpa världen att hantera energi på ett bättre sätt.