Landis+Gyr och Telia inleder samarbete inom NB-IoT för smarta elmätare

Ny teknik möjliggör kostnadseffektiv robust dataöverföring från smarta elmätare till nätbolagens system och banar väg för nya innovationer i energibranschen.

Landis+Gyr och Telia har tecknat ett ramavtal om kommunikationsteknik och tjänster för smarta mätsystem baserade på NB-IoT (Narrow Band-Internet of Things). Avtalet omfattar användning av Telias mobilnät för dataöverföring från smarta elmätare i Norden och Baltikum och inkluderar NB-IoT, LTE-M och 2G/3G/4G/5G-teknik. NB-IoT kompletterar Landis+Gyrs breda kommunikationsportfölj som även inkluderar det senaste inom PLC- och RF-teknik. Företaget kan därmed erbjuda en optimal lösning för alla kundbehov.

NB-IoT är en LPWAN-teknik (Low Power Wide Area Network) optimerad för IoT-kommunikation som utnyttjar det befintliga 4G/LTE-nätet. Tekniken möjliggör kostnadseffektiv och tillförlitlig dataöverföring från smarta elmätare till nätbolagens centralsystem och andra system. NB-IoT har alla fördelar med mobil punkt till punkt-kommunikation med betydligt lägre kostnader och bättre täckning jämfört med tidigare mobila teknologier. Bättre signal inne i byggnader gör det även möjligt att nå elmätare i källare två våningar under marken. NB-IoT är en standardiserad teknik som kan tillgodose många kommunikationsbehov genom att möjliggöra interoperabilitet mellan olika enheter och operatörer.

Telias NB-IoT nätverk täcker idag alla de nordiska länderna. I exempelvis Sverige är den geografiska täckningen 95 procent och befolkningstäckningen 99,5 procent. Landis+Gyr har en hög standard på både kvalitet och säkerhet och kommer att lansera sina första smarta enheter med stöd för NB-IoT i början av 2019 efter att den pågående integrationsfasen och fälttesterna har slutförts.

Landis+Gyrs Nordenchef Sami Kurunsaari ser fram emot samarbetet med Telia och förutspår betydande fördelar för nordiska nätbolagskunder som just nu förbereder sig inför nästa generation av smarta elmätare. ”Vi är övertygade om att vi tillsammans med Telia, en ledande teleoperatör på den nordiska marknaden, kommer att kunna erbjuda våra kunder kommunikationslösningar som inte bara tillgodoser deras behov i fråga om kostnadseffektivitet och säkerhet, utan även bidrar till nya innovativa användningsfall i framtiden.”

Björn Hansen, Head of Enterprise and Public IoT på Telia Division X är inne på samma linje: ”Det är en glädje att få välkomna Landis+Gyr till Nordens och Baltikums största NB-IoT-nät. Partnerskapet ger oss insikter i energibranschen och vi ser en stark potential för nya tjänster som bygger på NB-IoT. Vi vill i samarbete med Landis+Gyr hjälpa nätbolagen att få ut det mesta möjliga av sina smarta mätdata.

 

För mer information:
Sami Kurunsaari, CEO, Landis+Gyr Nordics
sami.kurunsaari@landisgyr.com
+358 50 336 6850

 

Om Landis+Gyr
Landis+Gyr är en ledande global leverantör av integrerade energihanteringslösningar för energisektorn. Företaget har en av världens mest omfattande produkt- och serviceportföljer för att möta branschens komplicerade utmaningar och levererar kompletta lösningar för smarta nät, inklusive smarta mätare, sensorer och automation för distributionsnät, laststyrning, analyser och energilagring. Landis+Gyr har verksamhet i drygt 30 länder på fem kontinenter. Företaget har en omsättning på cirka 1,7 miljarder USD och ungefär 6 000 medarbetare som arbetar för bättre energihantering världen över. Läs mer på www.landisgyr.se

Om Telia
Vi är Telia Company, den nya generationens telekomföretag. Våra cirka 20 000 duktiga kollegor möter miljontals kunder varje dag i världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. Vi har bestämt oss för att förändra it – och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder och vårt huvudkontor ligger mitt i teknik- och innovationshjärtat Stockholm. Läs mer på www.teliacompany.com