Landis+Gyr säkrar stort kontrakt med E.ON Sverige

Landis+Gyr anlitas av E.ON för andra utrullning av smarta mätare i Sverige

Zug, Schweiz – juli 3, 2019 – Landis+Gyr levererar sin Gridstream® Connect-lösning för en miljon elmätare till E.ON Sverige. Landis+Gyr är ledande inom energihantering och genom detta kontrakt kommer E.ON nu uppdatera till andra generationens smarta mätarteknik som hjälper kunderna att effektivisera sin energianvändning och stärker näteffektivitet hos EON.

Landis+Gyrs lösning för E.ON’s uppdatering av smarta mätare inkluderar en miljon smarta elmätare med NB-IoT/M1-kommunikationsteknik samt ett centralsystem på en Gridstream Connect-plattform. Arbetet med att byta ut E.ONs existerande smarta mätinfrastruktur inleds i juli. Med den här tekniken kommer E.ON att öka transparensen och kontrollen i sina distributionsnät och förbättra kundupplevelsen genom tillförlitlig och exakt data.  Gridstream Connect är en mycket flexibel plattform som utvecklats för Internet of things (IoT) och riktar sig till den snabba utvecklingen inom energisektorn. Framöver kommer plattformen enkelt att kunna utökas med nya applikationer och tjänster.

Sverige är ett av de länder i Europa som kommit längst med att använda avancerad energiteknik; den första riksomfattande utrullningen av smarta mätare genomfördes redan 2009. I dag tar Sverige nästa viktiga steg och byter ut 5,4 miljoner mätpunkter till den senaste tekniken. Denna modernisering kommer att förstärka slutanvändarnas möjlighet att effektivisera sin energiförbrukning och är avgörande för att rusta de smarta näten för en storskalig integration av förnybar energi och användning av e-fordon.

Susanne Seitz, Executive Vice President i Landis+Gyrs EMEA-område: “Europeiska länder inleder den andra omgången utrullningar av smarta mätare och vi ser att elnätsbolagen sätter sin tillit till Landis+Gyr och väljer oss som betrodd teknikpartner. För mer än tio år sedan levererade vi mätarna till E.ON Sverige för den första utrullningen av smarta mätare. Vi är glada över att fortsätta samarbetet och att nu få leverera vår senaste totallösning inklusive vår plattform med Gridstream-lösning.

Robert Tretinjak, chef för Next Generation Smart Metering på E.ON Energy Networks: "Vi ser fram emot den nya tekniken från Landis+Gyr som definitivt kommer att leda till förbättringar. För det första är mätarna gjorda för att hantera förnybar energiproduktion från till exempel solenergi. Dessutom kommer våra kunder att kunna övervaka sin elproduktion och förbrukning i nära realtid."

 

Om Landis+Gyr

Landis+Gyr är en ledande global leverantör av integrerade energihanteringslösningar för energisektorn. Vi erbjuder en av de bredaste portföljerna av innovativa och flexibla lösningar som hjälper nätbolagen att lösa sina komplexa utmaningar inom smart mätning, elnätsintelligens och smart infrastruktur. Med en försäljning på 1,8 miljarder amerikanska dollar sysselsätter Landis+Gyr cirka 5 600 anställda i över 30 länder på fem kontinenter med det enda målet att hjälpa världen hantera energi bättre. Mer information finns på www.landisgyr.se.

Om E.ON Sverige

Vi bygger det hållbara samhället.
E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige. Mer information finns på www.eon.se.

Kontakt Landis+Gyr:

Jan-Fredric Karlsson
Sverigechef
jan-fredric.karlsson@landisgyr.com
tel. 072-5882020

Kontakt E.ON:

Ivan Loftrup-Ericson
Presschef E.ON Sverige
Ivan.loftrup-ericson@eon.se
+46 703755316